Maria Hagelqvist Samtalsterapi

Medberoende

Medberoende är en dynamik som ofta uppstår i nära relationer där en person, vanligtvis en partner eller en familjemedlem, upplever en överdriven fixering vid att hjälpa och ta hand om en annan person som lider av ett beroende, psykisk sjukdom eller annan problematik. Medberoende kan utvecklas till ett mönster av att prioritera andras behov över ens egna, vilket kan leda till känslor av frustration, ångest och förlorad identitet.

Det är vanligt att personer som är medberoende känner sig ansvariga för att “rädda” eller “fixa” den andra personen, även när det inte är möjligt eller lämpligt. De kan uppleva en känsla av att deras egen lycka och välbefinnande är beroende av den andra personens välmående, vilket skapar ett ohälsosamt beroendeförhållande

Terapi för medberoende fokuserar på att öka medvetenhet om de destruktiva mönstren och beteendena som är förknippade med medberoende, samt att utveckla hälsosamma gränser. Genom att arbeta med en terapeut kan personer med medberoende lära sig att sätta sina egna behov och gränser först, att hantera känslor av skuld och skam, samt att utveckla strategier för att främja en balanserad och hälsosam relation med sig själva och andra.

Att söka terapi för medberoende är ett viktigt steg mot att bryta mönstren av ohälsosam relationell dynamik och återfå kontrollen över sitt eget liv och välbefinnande. Det erbjuder en möjlighet att utforska djupare känslomässiga och beteendemässiga mönster, samt att utveckla verktyg för att skapa mer tillfredsställande och givande relationer baserade på ömsesidig respekt, stöd och självständighet.